Skip to main content

Creatief bezinnen in de Kleine Kapel

Vrijdagmorgen 17 mei is er weer Creatief Bezinnen in de Kleine Kapel van 9.30 – 11.30 uur.
Het thema is ‘De Zaligsprekingen’ … een gedeelte uit de Bergrede van Jezus. In een ‘moderne’ Bijbelvertaling worden de zaligsprekingen ook wel ‘Gelukwensen’ genoemd … Jezus spreekt met zijn leerlingen over het ware geluk.
Via beelden en teksten laten we het thema op ons inwerken en gaan daarna aan de slag met een creatieve’ verwerking van eigen gedachten en ervaringen. hand van beelden en teksten laten we het thema op ons inwerken. Daarna is er gelegenheid om de eigen gedachten vorm te geven op papier.

De toegang is gratis; een gift wordt op prijs gesteld.

Aanmelden en/of meer info kan per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Graag tot ziens op vrijdag 17 mei om 09.30 uur in de Kleine Kapel!

Adres: Noetselerweg 55, Nijverdal.

(de Kapel bevindt zich aan de achterkant van de woning)

Creatief bezinnen in de Kleine Kapel

Vrijdagmorgen 19 april is er weer Creatief Bezinnen in de Kleine Kapel van 9.30 – 11.30 uur. Het thema van deze ochtend is ‘De weg van de Heer’. Aan de hand van beelden en teksten laten we het thema op ons inwerken. Daarna is er gelegenheid om de eigen gedachten vorm te geven op papier.

De toegang is gratis; een gift wordt op prijs gesteld.

Aanmelden en/of meer info kan per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Graag tot ziens op vrijdag 19 april om 09.30 uur in de Kleine Kapel!

Adres: Noetselerweg 55, Nijverdal.

(de Kapel bevindt zich aan de achterkant van de woning)

Creatief bezinnen in de Kleine Kapel

Vrijdagmorgen 15 maart is er weer Creatief Bezinnen in de Kleine Kapel van 9.30 – 11.30 uur.

In de aanloop naar Pasen staan we stil bij de lijdensweg van Jezus. We gebruiken daarbij beelden van de kruisweg van Delhaye en bezinnen ons met teksten en indrukwekkende liederen. Daarna is er gelegenheid om de eigen gedachten vorm te geven op papier.
Aanmelden en/of meer info kan per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Graag tot ziens op vrijdag 15 maart om 09.30 uur in de Kleine Kapel!

Adres: Noetselerweg 55, Nijverdal.

(de Kapel bevindt zich aan de achterkant van de woning)

Op weg naar Pasen

In de 40-dagentijd – vanaf Aswoensdag 14 februari tot Pasen -  is er op woensdag géén Avondgebed in de Kapel.

Als Kleine Kapel werken we dan mee aan de Avondgebeden, de Vespers, die in De Regenboog (Grotestraat 127) worden gehouden van 19 – 19.30 uur.

Van harte welkom!

Gedurende de 40-dagentijd wordt er op de facebookpagina van de Kleine Kapel iedere dag een bericht geplaatst onder het thema: Ga Mee.

Natuurfotografe Roelie van der Vegt verzorgt de foto’s; de teksten zijn van de Kleine Kapel.

 Het team van de Kleine Kapel wenst jou als website- e/o facebookbezoeker een waardevolle bezinningstijd op weg naar Pasen!

'Onze' Stiltewandeling in Petrus - Februari 2024

Het blad Petrus is een gratis kwartaalblad van de Protestantse kerk.

In de editie van februari gaat het over Stilte. Daarom wijdde Janet van Dijk deze keer haar ‘Rondje om de Kerk’ aan de Stiltewandeling bij Nijverdal.

Ze liep de wandeling mee op een prachtige herfstdag en wilde alles weten over de pioniersplek Kleine Kapel Noetsele.

Lees hier het hele verhaal.

Het Rondje om de Kerk is een rubriek die in iedere ‘Petrus’ te vinden is. In allerlei plaatsen in Nederland beschrijft Janet van Dijk een route die op enigerlei wijze iets met kerk of kerkzijn te maken heeft. Nu dus ook onze eigen Stiltewandeling op de woensdagmorgen (07.30 – 08.30 uur).

Voor wie de wandeling zelf op een ander tijdstip wil lopen ligt er in de Kapel een routebeschrijving!

Creatief bezinnen in de Kleine Kapel

Vrijdag 16 februari is er van 09.30 tot 11.30 uur weer Creatief Bezinnen in de Kleine Kapel.

Deze keer denken we samen na over een bekend verhaal uit de bijbel: Een vader die twee zonen had (Lukas 15 vers 11).
Na een inleiding en tijd van bezinning is er gelegenheid de eigen gedachten op papier vorm te geven.

Van harte welkom! De toegang is gratis; een gift wordt op prijs gesteld.
Aanmelden kan per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Graag tot ziens op vrijdag 16 februari om 09.30 uur in de Kleine Kapel!

Adres: Noetselerweg 55, Nijverdal (de Kapel bevindt zich aan de achterkant van de woning).

Januari 2024 - Week van Gebed

De Kleine Kapel doet ook dit jaar weer mee met de landelijke Week van Gebed voor eenheid (21 t/m 28 jan 2024).

Het thema is: ‘Heb God lief … en je naaste als jezelf’.
Woensdag 24 januari:
-- > Stiltewandeling 7.30 - ca 8.30 uur vanaf de Kleine Kapel (Noetselerweg 55). Bij terugkomst houden we (buiten) een ochtendgebed met lied en zegenbede; daarna is er ontbijt en ontmoeting in de Kapel met thee/koffie (ontbijt graag zelf meenemen).
-- > Avondgebedsviering in de Kapel van 19 – 19.45 uur. Van harte welkom!

Maandag 22 januari is er in de Kapel een ‘reguliere’ avondgebedsviering (18.45 – ca 19.30 uur) waar ook aandacht is voor het thema van de Week van Gebed.

Vrijdag 26 januari is er geen Avondgebed in de Kleine Kapel … wel van harte uitgenodigd bij de WvG- avond rond gebed/gebedsverhoring in Het Vischnet bij de Vrije Evangelische Gemeente (Grotestraat 68).

Het hele programma van de Week van Gebed in Nijverdal-Hellendoorn (met locaties en tijden) is te vinden op de website van de Raad van Kerken: Klik hier!

Uitgebreide info over de achtergronden van de Week van Gebed 2024 kun je hier vinden: Klik hier!

Avondgebed en maaltijd in het Centrum

Op woensdagavond 11 en 18 oktober organiseren we als Kleine Kapel een Avondgebed in Het Centrum (Constantijnstraat 7a). Iets meer toegankelijk en bereikbaar in het centrum van Nijverdal. Er is dan geen Avondgebed in de Kapel.

Net als in de kloosters is het Avondgebed een moment om stil te staan, een moment van bezinning, een moment voor God en met God.

Lijkt het je wat om kennis te maken met, deel te nemen aan een Avondgebed, dan is dit een mooie gelegenheid. We volgen de liturgie die we bij het Avondgebed in de Kleine Kapel ook gebruiken. De viering begint om 18.45 uur en is uiterlijk om 19.30 uur afgelopen. Opgave is niet nodig.

Maaltijd: Voorafgaand aan de avondgebedsviering is er de mogelijkheid een eenvoudige warme maaltijd te gebruiken in Het Centrum.

Aanvang om 17.30 uur. Daarvoor is wel opgave nodig!
Dat kan via e-mail  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij Rieke Vliek: 0548-612890.
Opgave uiterlijk maandag 9 okt en/of 16 okt. Bijdrage aan de maaltijd is €4. Van harte welkom!

31 Augustus 2023 - Emmaüs-wandeling

Op donderdagavond 31 augustus organiseert de Kleine Kapel een Emmaüs-stiltewandeling in samenwerking met de Verspiedersexpres uit Daarlerveen e.o. De wandeling is ongeveer 4 kilometer en we lopen in een rustig tempo; het is belangrijk om goede dichte schoenen aan te doen.

We verzamelen om 19 uur bij de Kleine Kapel, Noetselerweg 55 in Nijverdal. Na een korte uitleg/introductie gaan we ca 19.15 uur in stilte op weg met de aangereikte tekst. Al lopend door de natuur ontdekken we wat de woorden ons persoonlijk te zeggen hebben. Tijdens het laatste gedeelte van de wandeling wordt de stilte doorbroken: er is gelegenheid om in 2-tallen verder te lopen en te delen wat je hebt ervaren.

Bij terugkomst is er koffie/thee en tegen 21 uur zullen we de bijeenkomst gezamenlijk afsluiten. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld! Opgave is niet verplicht. Voor contact en eventuele vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Duitse delegatie bezoekt Kleine Kapel

Op 9 augustus bracht een delegatie van de protestantse kerk in het Rijnland, Evangelische Kirche im Rheinland EKiR (ca 2,2 miljoen leden) een bezoek aan de Kleine Kapel.

De Duitse protestantse kerk heeft met dezelfde uitdagingen te maken als de PKN; gemeenteontwikkeling, gemeentewerk, activering en ook het bereiken van mensen voor een actief kerkleven. Hoe kunnen we afstemmen op de behoeften van mensen. Welke modellen zijn er en hoe doen anderen dat? Ter voorbereiding op de landelijke synode van de EKiR in 2024 vormen deze vragen een hoofdaandachtspunt, “kerkzijn opnieuw bedacht”.

De delegatie onder leiding van dr Thorsten Latzel (voorzitter EKiR) was zeer geïnteresseerd in de missie en de activiteiten van de Kleine Kapel als pioniersplek, de inbedding in de PGNijverdal en de ondersteuning vanuit de PKN (landelijk).

Na een kennismakingsronde hebben we uitleg gegeven over de verschillende activiteiten van de Kleine Kapel. Het werd een geanimeerd gesprek. We hebben samen gebeden en genoten van een heerlijke maaltijd. Het bezoek werd afgesloten met een avondgebed zoals dat regelmatig in de Kleine Kapel wordt gehouden, in aanwezigheid van enkele vaste bezoekers.

Dankbaar en goed voorzien van indrukken en nieuwe kennis ging de groep na de Avondgebedsviering weer op weg, door naar Utrecht, voor een bezoek aan de leiding van de PKN en nog 2 andere pioniersplekken. Het team van de Kleine Kapel is ook dankbaar voor deze hartelijke ontmoeting.

Creatief Bezinnen

De activiteit 'Creatief Bezinnen' van juni wordt gehouden op vrij-mo 2 juni, 9.30 - 11.30 uur in de Kleine Kapel.       Dit vanwege andere afspraken/verplichtingen van de begeleiding op de 'vaste' 3e vrijdagmorgen van de maand (16 juni).

In juli en augustus houden we een zomerstop, er is dan geen Creatief Bezinnen!

Januari 2023 – Week van Gebed

De Kleine Kapel doet ook dit jaar weer mee met de landelijke Week van Gebed voor eenheid (15 t/m 22 jan 2023). Het thema is: ‘Doe goed, zoek recht’

Woensdag 18 januari:
- Stiltewandeling 7.30 - ca 8.30 uur vanaf de Kleine Kapel (Noetselerweg 55). Bij terugkomst houden we (buiten) een ochtendgebed met lied en zegenbede; daarna is er ontbijt en ontmoeting in de Kapel met thee/koffie (ontbijt graag zelf meenemen).

- Avondgebedsviering in de Kapel van 18.45 – 19.30 uur. Van harte welkom!

Het hele programma van de Week van Gebed in Nijverdal-Hellendoorn (met locaties en tijden) is te vinden op de website van de Raad van Kerken: https://raadvankerkennijverdal-hellendoorn.nl/activiteiten-raad-van-kerken.html#Nummer2

Op maandag 16 en vrijdag 20 januari zijn er in de Kapel ‘reguliere’ avondgebedsvieringen (18.45 – ca 19.30 uur) waar ook aandacht is voor het thema van de Week van Gebed.

December - Beeldmeditatie Advent

De Kleine Kapel Noetsele organiseert op vrijdag 16 december van 9.30 uur tot 11.30 uur een bijzondere activiteit, waarin de icoon ‘De Geboorte van Christus’ centraal staat. Een prachtige manier om ons te bezinnen op Advent en Kerst!

We houden een beeldmeditatie: de Paaskaars wordt aangestoken, en in een korte stilte kijken we naar de icoon. Daarna wordt aan de hand van een Bijbeltekst en enkele vragen, richting gegeven aan de meditatie. We kijken in het bijzonder naar Maria en het Christuskind. Na deze tijd van bezinning is er gelegenheid de eigen gedachten op een creatieve wijze vorm te geven in een collage.
De toegang is gratis; een vrije bijdrage voor de onkosten (koffie/thee en materiaalkosten) wordt op prijs gesteld.
Om een indruk te krijgen van het aantal deelnemers, graag opgeven per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Tot ziens! - op vrijdag 16 december in de Kleine Kapel (Noetselerweg 55, Nijverdal).

‘Creatief Bezinnen in de Kleine Kapel’
Reina Folkerts en Annewil Jansen

September/Oktober 2022 - Afscheid Wil en Francien Kaljouw

Eind september hebben we afscheid genomen van Wil en Francien Kaljouw, de voortrekkers en pioniers van de Kleine Kapel Noetsele.

Op de afscheidsavond in ‘Het Centrum’ hebben we 7 bouwstenen van onze pioniersplek en de samenwerking met het team van Huis van Vriendschap laten zien ---- ‘Aan tafel’, ‘Vieren’, ‘Gastvrij’, ‘Gesprek’, ‘Stilte’ en ‘Plezier’, dit alles onder een dak van ‘Liefde’.

Maar bovenal hebben we onze waardering en dank naar Wil en Francien uitgesproken. Na deze vrolijke afscheidsavond en de daaropvolgende afscheidsdienst (23-25 sept), zijn we op zondag 2 oktober in alle vroegte met een groep vertrokken naar Zaamslag voor de intrededienst van ds. Kaljouw. We werden warm ontvangen door de nieuwe gemeente van Wil en er volgde een mooie dienst. Na een lekkere lunch in het bijgebouw van de kerk en een rondleiding door de nieuwe pastorie gingen we (met Zeeuwse bolussen voor onderweg) weer terug naar Nijverdal. Wil en Francien hebben we achter gelaten bij een heel hartelijke en blije gemeente.

25 Augustus - Kleine Kapel organiseert een stilte-wandeling

Donderdag 25 augustus organiseert de Kleine Kapel opnieuw een stilte wandeling. Deze keer in samenwerking met de Verspiedersexpres uit Daarleveen en omstreken.

We gaan in stilte op weg met een tekst van een lied. Al lopend door de natuur ontdekken we wat deze ons te zeggen heeft. Tijdens het laatste gedeelte van de wandeling wordt de stilte doorbroken en is er de gelegenheid te delen wat je hebt ervaren. We verzamelen ons om 19.30 uur bij de Kleine Kapel aan de Noetselerweg 55 in Nijverdal.
Het is belangrijk om goede dichte schoenen aan te doen en je kunt een flesje drinken mee nemen. De wandeling is ongeveer 4 kilometer en we lopen in een rustig tempo.

Rond 21.15 uur zullen we de bijeenkomst gezamenlijk afsluiten en is er koffie of thee. De deelname is gratis en na afloop is er koffie/thee. Opgave is niet verplicht. Het is tevens mogelijk om met een scootmobiel de stiltetocht te maken. Hiervoor graag wel opgeven.

Voor contact en eventuele vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

9 - 12 Juni - Retraite Pioniersteam

Van donderdagmiddag tot zondagmiddag waren we te gast bij de Zusters van Denekamp. We hebben intensief samengewerkt én veel gelachen. Wil de Bruine heeft er een blog over geschreven, Klik hier om de blog van Wil te lezen. Veel leesplezier!

Hier vindt u de link naar de website van de Zusters van Denekamp

15 Maart 2022 - Kruiswegstaties

Eeuwenlang hebben kruiswegstaties een belangrijke rol gespeeld in het geestelijk leven. De afbeeldingen van Jezus die het kruis droeg hielden mensen een spiegel voor. Welk kruis draag ik? Wat betekent het kruisdragen van Jezus voor mij?

Kunstenaars legden eigen accenten en toonden daarmee welk lijden in hun tijd actueel was.

De Kleine Kapel en ‘Op weg in de stilte’ bieden op dinsdag 15 maart in “De Levensbron” een avond aan over kruiswegstaties met Reina Folkerts. Reina heeft zich verdiept in kruiswegstaties; ze laat staties zien en vertelt over hun betekenis. Ook laat ze iets ervaren van meditatieve aandacht voor deze 14 afbeeldingen van het lijden van Jezus. Deze avond geeft Reina speciaal aandacht aan de kruiswegstaties van Sjef Hutschemakers. Hij schildert heel eenvoudig, naïef, tegelijk met zeer veel betekenis.

Datum: dinsdag 15 maart
Tijd: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
Locatie: De Levensbron, Nijkerkendijk 20 in Nijverdal.

Er zijn ook boekjes en kaarten van de kruiswegstaties van Sjef Hutschemakers te koop. De opbrengst is voor “Huis van Vriendschap”.

17 Januari - Week van gebed

De Kleine Kapel doet mee met de landelijke Week van Gebed voor eenheid (16 t/m 23 jan 2022) met als thema ‘Licht in het duister’. Klik hier voor het programma van de Kleine Kapel in de Week van Gebed.

Voor meer informatie over de week van gebed: https://www.weekvangebed.nl/

29 September 2021 - Aangepaste tijden stiltewandeling

Nu de dagen korten, gaan we met ingang van Oktober beginnen om half acht met de wandeling. We lezen een tekst, gaan een uur lopen, aansluitend een kort ochtendgebed en daarna voor liefhebbers samen ontbijten! 6 Oktober Woensdagmorgen a.s. voor het eerst dus om half acht beginnen. Felix zal het ochtendgebed verzorgen met een speciaal Franciscaans tintje. Hopelijk tot dan.

19 Juni - Facebook bericht Leven in Nijverdal

De Kleine Kapel in Nijverdal is een plek van stilte en ontmoeting. Elke woensdagmorgen om 7 uur vertrekt er een groepje wandelaars vanuit de Kleine Kapel voor een stiltewandeling. Omdat dit zeer waarschijnlijk niet voor iedereen een geschikt tijdstip is, wordt er op de eerste maandagavond in juli en augustus ook een stiltewandeling georganiseerd . Met een tekst of een lied op weg, in stilte. Om over de woorden te mijmeren, te onderzoeken wat ze jou, op dit moment willen zeggen. Of gewoon op pad om in de stilte de natuur beter te kunnen zien, ruiken en horen. We lopen ongeveer anderhalf uur in een rustig tempo. Het gaat vooral om ‘lopen met aandacht’. Er is ook gelegenheid om een kortere route te lopen voor als je minder goed ter been bent.

Maandag 5 juli en/of maandag 2 augustus verzamelen we om 19.30 uur bij de Kleine Kapel aan de Noetselerweg bij nummer 55. Eventueel kun je van tevoren aansluiten bij het avondgebed (buiten, van 18.45 – 19.15 uur). Voor de wandeling krijg je een tekst mee om in de stilte te overdenken. Het laatste stuk is er gelegenheid om in tweetallen uit te wisselen. Rond 21.15 uur sluiten we buiten af met een kort bezinningsmoment en wat te drinken. Kosten: vrijwillige bijdrage.

Opgeven mag bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., maar ook zonder opgave van harte welkom.

Klik hier om naar de Facebook-pagina te gaan.

23 Maart - Nieuwsbericht Twents Volksblad: Stille week

Dinsdag 23 maart stond in het Twents Volksblad een mooi artikel over de goede week van de Kleine Kapel. Klik hier om het artikel te lezen.

40 Dagen tijd - Kleine Kapel Noetsele op weg naar Pasen

Pasen is een feest dat al lang voor onze jaartelling in de lente werd gevierd. Dit lentefeest werd een feest van bevrijding, toen Mozes zijn volk wegleidde uit de onderdrukking in Egypte. Door het water van de Rietzee, een weg naar de vrijheid. Een doorgang van dood naar leven, van donker naar licht. Pasen is een doorgangsfeest. Aan het eind van zijn leven ging Jezus door de dood heen om op te staan tot een nieuw leven. Tot op vandaag is Pasen het belangrijkste feest voor christenen. Wij bereiden ons op het Paasfeest voor met een veertigdaagse periode van bezinning en inkeer (7 weken-7 zondagen).

De Kleine Kapel wil een invulling geven aan deze 40-dagen tijd:

Avondviering online 17 februari:
Vanuit de Kleine Kapel wordt de 40 dagen tijd ingeluid met een avondviering op 17 februari die, net als de viering in de week van gebed, via het YouTube kanaal van PG Nijverdal te volgen is. Dagelijkse Facebook- teksten Elke dag zal er op de facebookpagina van de Kleine Kapel een bezinningstekst geplaatst worden.
Link Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Szmcqb-DJu0
Avondvieringen
De avondvieringen zullen ook in het teken staan van deze 40 dagen tijd. Elke avond (behalve zondag) van 18.45-19.15 uur.
Ochtendwandelingen
Elke woensdagmorgen houden we van 7- 8 uur een stiltewandeling, die wordt afgesloten met een kort ochtendgebed. Ook dit staat in het teken van de 40 dagentijd. Van harte uitgenodigd om mee te wandelen. Bezinningsretraite met 7 thema’s: Op weg naar Pasen
Ook in deze periode organiseren we een (creatieve)bezinningsretraite. Deelnemers krijgen elke vrijdag een tekst aangeleverd via de mail en krijgen suggesties om hier mee aan de slag te gaan. Hier hebt u een week de tijd voor. Aan het eind van de week wordt dit gedeeld via WhatsApp of in kleine groepjes via video-bellen. Omdat we door beperkende maatregelen weinig contact hebben, is een vorm van delen erg belangrijk. We voelen ons verbonden met elkaar. Het aangedragen materiaal is divers: een Bijbeltekst, een lied, een gedicht, een foto…. De suggesties zijn zeer divers: maken van een wandeling, schrijven, tekenen, beeldmeditatie, etc. Elke vrijdagochtend is de Kleine Kapel open voor maximaal 3 deelnemers. Deze groep kan met elkaar de tekst lezen en creatief verwerken. Gezien de maatregelen is het nodig om een mondkapje te dragen bij het binnengaan van de Kapel. Er zijn 2 ruimtes beschikbaar, zodat we de nodige afstand kunnen waarborgen. Als je mee wilt doen met de (creatieve) bezinning, thuis of in de Kleine Kapel, kan je je tot 15 februari ’21 aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0548-612595 (Francien Kaljouw)
Stille week – inspiratieroute op het terrein van Huis van Vriendschap
In de stille week zal het terrein van het Huis van Vriendschap opengesteld worden voor een inspiratie-ronde. Pasen zal gevierd worden met een wandeling naar de heuvelrug om daar met elkaar te zingen (mits de maatregelen dit toelaten). Meer informatie over deze twee activiteiten volgt later. We laten ons leiden door het Taizé lied: Behüte mich Got , ich vertraue dir Behoed mij, O God, ik vertrouw op U; U wijst mij de weg ten leven. Bij u is vreugde, blijvende vreugde.

Februari 2021 - Een 'nieuwe' kapel

Op 16 februari 2020 was de officiële opening van de Pioniersplek Kleine Kapel Noetsele.
We waren blij dat we in het voormalig kerkelijk bureau van de Gereformeerde Kerk een plek vonden waar we konden starten.
Een verlangen werd vervuld: een ruimte voor stilte, vieren en ontmoeten.
Een Kapel.
Bij de opstart van de Kleine Kapel zijn we vooral bezig geweest met de inhoud en organisatie van de pioniersplek. We hadden de Kapel tijdelijk ingericht met oude meubels, bij elkaar vergaard uit de kelder van de pastorie. (Wie wat bewaart…)
Maar de wens bleef om hier iets moois neer te zetten. In december vorig jaar hebben we contact gelegd met een meubelmaker die bereid was alle meubels te maken die we nodig dachten te hebben.
Woensdag 3 februari zijn de meubels geleverd en geplaatst op de nieuwe vloerbedekking. Zo heeft de Kleine Kapel een meer huiselijke uitstraling gekregen. We hopen van harte dat binnen niet al te lange tijd de deur wijd opengaat om weer gasten te kunnen begroeten.
Tot die tijd bent u welkom om (individueel) overdag een kijkje te nemen en even te verblijven op deze fijne plek.

9 December - Blog vanuit de Kleine Kapel #2

Een regelmatige bezoeker van de Kleine Kapel schrijft enkele persoonlijke ‘ervaringen’ bij de gebedsvieringen:

De Kleine Kapel als ‘huis van gebed’, de Avondgebeden als tijden van stilte, gebed en ontmoeting.
Bij de gebedsvieringen (de dagelijkse Avondgebeden) wordt een min of meer vaste opzet (liturgie) gebruikt:
de kaars wordt aangestoken, we lezen een psalm, luisteren/zingen een lied en lezen een kort bijbelgedeelte waar we in stilte over nadenken; deze overdenking wordt afgesloten met een lied of gedicht. In de daarop volgende gebedstijd worden diverse dank- en voorbeden gebeden (in stilte of hardop).
Het is wonderlijk om te ervaren wat de stilte, de bezinning en de gebeden mij brengen: soms ‘schuurt’ de lezing tegen mijn eigen gedachten/ervaringen -- en wat doe ik daar dan mee ? -- Vaak ervaar ik rust en verbinding voor mijn persoonlijke leven … ook kan het zijn dat de lezing en bezinning mij uitnodigen om keuzes te maken hoe óm te gaan met het leven zoals het zich aandient… Mooi om dan de viering af te sluiten met een Zegenbede: voor elkaar, voor jezelf en voor de mensen die op je pad komen. Mijn ervaring is dat de gebedsvieringen de band met God en met elkaar versterken, dat is een rijke zegen.

Thea van Pijkeren

4 juli - uit de lockdown...

Ook de Kleine Kapel komt langzamerhand uit de lockdown, vanaf maart zijn er geen activiteiten meer geweest, maar de kapel ruimte was wel open en heeft als stiltekapel dienst gedaan. Zo is er altijd gelegenheid om even binnen te komen en stil te kunnen zijn, een kaarsje op te steken of een gebed op te schrijven in het gebedsschrift. De stiltewandelingen op woensdagmorgen zijn wel doorgegaan. Op afstand van elkaar wandelen gaat prima en de afsluitende viering heeft buiten plaats gevonden. Elke avond vanaf het begin van de lockdown is er een avondgebed georganiseerd, welke door leden van de pioniersgroep werd geleid. Iedere woensdagavond is er een online gebedsviering via You Tube uitgezonden.

Vakantietijd
In de vakantietijd van 1 juli tot en met 31 augustus zijn de avondgebeden van maandag tot en met vrijdag ingepland van 18.45 uur tot 19.15 uur. De kapel blijft altijd open van 8 uur ’s morgens tot 18.45 uur ’s avonds.

28 Juni - Blog vanuit de Kleine Kapel

Zondag 28 juni 2020
Er is bezoek geweest van jongeren en begeleiders en één hondje van de protestantse kerk in de Kleine Kapel. Op ons vernieuwde buitenterras thee gedronken met elkaar, daarna namen ze plaats op de eerste rij voor de Christuskaars en de Bijbel en het schilderij ‘Hemelse Zon’, dit is onze gebedsruimte.

Ignatius van Loyola
Hoe een stoere en onstuimige ridder een man werd van gebed en meditatie. Wat vertel je jongeren over gebedsvieringen zoals we dat doen in de Kleine Kapel. Het leek mij mooi om een jonge ridder uit de Middeleeuwen tot leven te laten komen met zijn levensverhaal. Een rijke jongeman die het liefst de hele dag aan gevechtssport doet. Wanneer de jonge Ignatius in een heuse oorlog terecht komt, treft een kanonskogel hem. Zwaargewond moest hij bed houden. Hij had geluk dat hij van adellijke afkomst was, anders was hij afgemaakt. Want, de pijnen die gepaard gaan met zware verwondingen zijn verschrikkelijk. Hij heeft wel een jaar lang op bed gelegen en kon niets, maar zijn hoofd kon wel iets, namelijk dagdromen en denken. Hij dacht aan de mooie momenten van zijn ridderbestaan, dat maakte hem opgewekt, helaas verdween deze blijdschap wanneer hij geconfronteerd werd met zijn eigen narigheid. Zijn schoonzus bracht hem boeken en de Bijbel om hiermee tijd te kunnen doorbrengen. Hij dacht na over de verhalen van Jezus, hoe Hij de wonderen deed en verhalen vertelde aan de mensen. Hij beeldde zich in, dat hij zelf aanwezig zou zijn tussen al die mensen die naar Jezus luisterden. Toen hij daar over nadacht, merkte hij dat hij hier ook blij van werd. Hij merkte naar verloop van tijd een verschil. Als hij gewoon dagdroomde, werd die vreugde al snel een beetje minder, maar als hij dacht aan Jezus, was deze vreugde blijvend aanwezig. Hieruit is de Ignatiaanse spiritualiteit ontstaan, een Bijbelverhaal lezen en hier over nadenken/ mediteren en hier vreugde aan beleven.

Om je beter te concentreren in de stilte kan een hulpmiddel als een gebedskruisje of levensparels helpen. Ik heb een gebedskruisje uitgedeeld aan de tieners, en tijdens het stiltemoment mochten ze dit ervaren. We hebben samen geluisterd naar de woorden van Psalm 139. Daarna heeft iedereen een kaarsje ontvangen om deze aan te steken aan de Christuskaars voor een gebed. Jolande, één van de begeleiders heeft de zegenbede uitgesproken. Er is aandachtig geluisterd en meegedaan met de gebedsviering. Het was mooi.

Annewil Jansen

4 juli- Zingen op de Noetselerberg

Als zingen binnen niet kan, dan maar buiten, op een prachtige plek ‘in de -Nijverdalse - berg’. Terwijl hardlopers en wandelaars passeerden werd er gezongen, gebeden, geluisterd en was er gelegenheid elkaar te ontmoeten. En dat alles op anderhalve meter afstand i.v.m. de richtlijnen vanuit het RIVM. Een mooie samenwerking tussen de Protestantse kerk Nijverdal en Kleine Kapel Noetsele. Zo zijn we in juni een paar keer samengekomen op de Noetselerberg. Liedboek mee, iets om op te zitten, flesje water en soms een hoofddeksel tegen de brandende zon. Genieten van de mooie schepping om je heen.

Dankbaar!

16 februari 2020 - Uitnodiging

Pioniersplek Kleine Kapel Noetsele gaat officieel van start! In de zondagse kerkdienst bidden we om Gods zegen. Hartelijk welkom! Op 16 februari, 9.30 uur, Het Centrum, Constantijnstraat 7a, 7442 CM Nijverdal. Klik hier om de uitnodiging te bekijken

3 februari 2020 - In de media - Tubantia

Kleine Kapel Noetsele als nieuwe bezinningsplek in Nijverdal

NIJVERDAL - Nijverdal is sinds kort een kapelletje rijker. De Kleine Kapel Noetsele is een initiatief van de Protestantse Gemeente Nijverdal (PGN) en is gevestigd in een ruimte achter de pastorie van dominee Kaljouw aan de Noetselerweg 55. Op deze plek was vroeger vele jaren het kerkelijk bureau van de Gereformeerde Kerk in Nijverdal ondergebracht. Klik hier Om het hele artikel te lezen

3 februari 2020 - In de media - Leven in Nijverdal

Zondag 16 februari om 9.30 uur vindt in kerkgebouw Het Centrum in Nijverdal een bijzondere dienst plaats. De pioniersplek “Kleine Kapel Noetsele” van de Protestantse Gemeente Nijverdal gaat dan officieel van start. Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze dienst. Na afloop kan men een kijkje nemen in de Kleine Kapel. Deze is te vinden aan de Noetselerweg 55 in Nijverdal, achter de pastorie. Klik hier om het hele artikel op Facebook te lezen