Skip to main content

Kleine Kapel

Kom binnen, je bent welkom!

Kleine Kapel

De Kleine Kapel bevindt zich in een gewone, rustige woonwijk aan de rand van Nijverdal. De Noetselerberg en Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug zijn vlakbij. Schuin achter een vrijstaand huis bevindt zich ´de Kleine Kapel´, een ruimte ter grootte van een ruime garage, met een grote uitnodigende tafel met stoelen eromheen. Er zijn grote ramen waardoor je uitkijkt op bomen; je ziet en hoort vogels en soms rent er een eekhoorntje voorbij.

Voor in de kapel staat een klein tafeltje met een kaars, een bijbel en erboven hangt een schilderij met een stralende zon. Een plek die uitnodigt om stil te worden maar ook om elkaar te ontmoeten. De Kleine Kapel is elke dag open van 8.00 tot 18.45 uur. Je mag gewoon naar binnen lopen om stil te zijn, te bidden of een kaarsje aan te steken. Het kan zijn dat er een georganiseerde activiteit is, je bent dan van harte welkom om mee te doen. Op die momenten is er echter geen gelegenheid om individueel in stilte in de kapel te zijn. Bij activiteiten kun je zien wat er wanneer georganiseerd wordt.


Gebeden

We nodigen je van harte uit om met ons mee te komen bidden, heel eenvoudig. We zingen een lied, luisteren naar een tekst, er is ruimte voor stilte, voor gebed. Ook als het allemaal nieuw en onbekend voor je is, voel je vrij om mee te doen!

Kan je er niet bij zijn, maar wil je wel graag een gebed delen? Laat het ons weten via de contactpagina.

Gebedstijden:

Maandag - Woensdag - Vrijdag:         18.45 - max 19.30 uur
Woensdag:     08.30 - 08.45 uur (kort bezinningsmoment, voorafgaand kun je evt. meedoen aan de stiltewandeling).
Donderdag:    09.00 - 09.30 uur: eerste donderdag van de maand

Voel je meer voor iets creatiefs? Of wil je de stilte opsnuiven tijdens een wandeling? Kijk dan eens bij onze activiteiten.

Ervaringen


Ongedachte en onverwachte ervaringen via ‘Petrus’.

In februari stond een berichtje over onze Stiltewandeling in magazine Petrus (en ook in de digitale Petrus-nieuwsbrief). In het gastenboek . . .

Lees verder


Op zondag 16 april 2023 brachten we een bezoek aan een pioniersplek van de PKN in Nijverdal:

De Kleine Kapel Noetsele. We begonnen met koffie/thee en kregen uitleg over deze plek.

Lees verder


Op weg naar Pasen is er iedere dag een bericht geplaatst op de facebookpagina van de Kleine Kapel …

Lees verder


Van donderdagmiddag tot zondagmiddag waren we te gast bij de Zusters van Denekamp.

Lees verder


Op een vrijdagmiddag in maart, na de maandelijkse lunch van het pioniersteam, kwam er een ‘oud, klein dametje’ in de Kapel …

Lees verder


Soms is het stil in de kapel. De bekende mensen komen en gaan. Weten anderen ons wel te vinden?

Lees verder


Een regelmatige bezoeker van de Kleine Kapel schrijft enkele persoonlijke ‘ervaringen’ bij de gebedsvieringen:

De Kleine Kapel als ‘huis van gebed’, de Avondgebeden als tijden van stilte, gebed en ontmoeting. Bij de gebedsvieringen (de dagelijkse Avondgebeden) wordt een min of meer vaste opzet (liturgie) gebruikt: de kaars wordt aangestoken, we lezen een psalm, luisteren/zingen een lied en lezen een kort bijbelgedeelte waar we in stilte over nadenken; deze overdenking wordt afgesloten met een lied of gedicht.

Lees verder


Er is bezoek geweest van jongeren en begeleiders en één hondje van de protestantse kerk in de Kleine Kapel. Op ons vernieuwde buitenterras thee gedronken met elkaar, daarna namen ze plaats op de eerste rij voor de Christuskaars en de Bijbel en het schilderij ‘Hemelse Zon’, dit is onze gebedsruimte.

Ignatius van Loyola
Hoe een stoere en onstuimige ridder een man werd van gebed en meditatie. Wat vertel je jongeren over gebedsvieringen zoals we dat doen in de Kleine Kapel.

Lees verder


Laura Wevers deed mee met de Stiltewandeling:

Op pad gaan in stilte. De rust nemen en op pad gaan met een Bijbeltekst en een lied van Maarten Luther. Gewoon wandelen.

Lees verder


Gé Reukema komt regelmatig naar het ochtendgebed op donderdagmorgen. We gebruiken hierbij het Keltisch gebedenboek:

Donderdagmorgen 8.45 uur
Gehaast stap ik op de fiets naar de Kleine Kapel aan de Noetselerweg. Hoewel ik al jaren geniet van mijn pensioen, heb ik een prettig volle agenda.

Lees verder
' De stilte van het hart is nodig om God overal te kunnen horen ' - Moeder Theresa